اقسام طلاق و شرایط آن

مطالب

در این مطلب می‌خواهیم انواع و اقسام طلاق و شرایط آن  را با هم بررسی کنیم که بتوانید تصمیم‌گیری آگاهانه‌ای را در این زمینه داشته باشید و در زمینه مسائل قانونی و حقوقی دچار مشکل نشوید. طلاق به عنوان یک اتفاق تلخ و ناخوشایند در تمامی فرهنگ‌ها جا افتاده است اما گاهی اوقات هیچ راه حل دیگری برای نجات زندگی یک و یا دو نفر وجود ندارد. با این حال این کار حتماً باید به صورت قانونی و طبق اصول و مقررات انجام شود تا مشکلی پیش نیاید. هرقدر اطلاعات بیشتری در این زمینه داشته باشید، می‌توانید در زمان، هزینه‌ها و همچنین اختلافاتی که پیش می‌آید، صرفه‌جویی بیشتری کنید.

انواع و اقسام طلاق در ایران

طلاق دارای پایه و اساسی مشترک در تمامی دنیا است. با این وجود در بسیاری از کشور‌ها ممکن است طلاق دارای مدل‌های متفاوتی باشد. برای آن که با اقسام طلاق در ایران آشنا شوید، این موارد را در اینجا توضیح داده‌ایم.

  • طلاق رجعی

اولین مدل با نام طلاق رجعی شناخته می‌شود. زمانی که زن و شوهر از هم جدا می‌شوند، زن موظف است تا ۴ پریود، صبر کند و سپس با فرد دیگری ازدواج نماید. این مدت زمان را در قانون اسلامی و ایرانی با نام عده می‌شناسند. در طلاق رجعی اگر مرد پیش از تمام شدن مدت زمان عده باز هم به زن رجوع کند، این دو نفر می‌توانند بدون جاری شدن عقد جدید دوباره با هم زندگی کنند.

معمولاً طلاق‌هایی که بدون توافق زن و صرفاً با رضایت مرد انجام می‌شود، رجعی است.

  • طلاق بائن

در طلاق بائن مرد به هیچ وجه نمی‌تواند در مدت زمان عده به زن نزدیک شود. ۴ حالت وجود دارد که طلاق بائن را شکل می‌دهد. در صورتی که زن یائسه باشد، در صورتی که طلاق قبل از نزدیکی انجام شده باشد، در صورتی که طلاق سوم بین دو نفر باشد و در صورتی که زن فدیه پرداخت کند و از حق رجوع صرف نظر نماید. در طلاق بائن اگر زن و مرد بخواهند مجدداً با هم زندگی کنند، لازم است که حتماً با هم عقد کنند.

  • طلاق توافقی

در طلاق توافقی دو نفر با هم توافق کرده و سپس از هم جدا می‌شوند. در این نوع از جدایی باید در خصوص مواردی همچون مهریه، نفقه، حضانت فرزند، جهیزیه و… کاملاً توافق شده باشد. معمولاً مراجعه کردن به مشاور دادگاه و خانواده جزء واجبات این موضوع است. مزیت‌هایی همچون انجام شدن سریع فرایند طلاق، کم هزینه بودن این فرایند، تنش کمتر و… در طلاق توافقی وجود دارد.

شرایط عمومی برای طلاق

در بررسی اقسام طلاق و شرایط آن، می‌توانیم به یک سری نکته‌ها توجه داشته باشیم که جزء نکات عمومی و مهم در طلاق محسوب می‌شوند. چند مورد از عمومی‌ترین موارد را در اینجا بررسی می‌کنیم.

  1. اگر طلاق از سوی مرد درخواست شود، نیاز به اثبات دلیل وجود دارد. با این وجود مرد موظف است که حتماً مهریه، نفقه و اجرت المثل را پرداخت کند.
  2. از طلاق از سوی زن درخواست شود، بایستی حتماً مواردی همچون سورفتار شوهر، اعتبار، ترک شدن زندگی توسط شوهر، عقیم بودن مرد و ازدواج مجدد او به دادگاه ثابت شود. در غیر این صورت طلاق انجام نخواهد شد.
  3. سومین شرط می‌تواند مربوط به طلاق توافقی باشد. در طلاق توافقی در حقیقت رضایت دو طرفه وجود دارد و حتماً توافق نامه‌ای تنظیم می‌شود که می‌تواند تمامی نکات و شرایط را در خود جای دهد.

مفاهیم فرعی در طلاق

یک سری از مفاهیم و موضوعات هستند که در زمان طلاق حتماً از وکیل و یا قاضی در دادگاه می‌شنوید. این مفدر سرنوشت دادگاه شما بسیار مؤثر باشند؛ بنابراین بهتر است با آن‌ها آشنا شوید.

  • مفهوم عده

اولین مورد با نام عده شناخته می‌شود. عده به مدت زمانی گفته می‌شود که از زمان طلاق تا ازدواج مجدد زن را در بر می‌گیرد. معمولاً حدود ۳ الی ۴ ماه برای زنانی که باردار نیستند، این مدت زمان طول خواهد کشید. اگر زن باردار باشد، بایستی به طور حتم تا زمان زایمان صبر کند. در صورتی که هیچ ارتباط جنسی بین زن و شوهر وجود نداشته باشد نیز زن می‌تواند بدون انتظار برای عده، مجدداً ازدواج کند.

  • طلاق خلع و مبارات

این مورد در دسته اقسام طلاق بائن قرار می‌گیرد. خلع به موردی گفته می‌شود که در آن زن به دلیل تنفری که از شوهرش دارد، قسمتی و یا بخش عمده‌ای از مهریه‌اش را می‌بخشد تا بتواند طلاق بگیرد.

مبارات مورد بعدی است که بسیار اهمیت دارد. در این مورد تنفر وجود دارد اما این تنفر دو طرفه است. نکته مهمی که در این میان وجود دارد این است که اگر زن مهریه خود را ببخشد و سپس از بخشش مهریه صرف نظر کند، مرد نیز می‌تواند طلاق را باطل کرده و مجدداً رجوع کند.

  • طلاق خارج از کشور

اگر یکی از زوجین در خارج از کشور زندگی کند، طلاق می‌تواند بر اساس شرایط و قوانین همان کشور انجام شود. با این حال برای آن که طلاق در ایران نیز به رسمیت شناخته شود، باید حتماً این طلاق در دادگاه خانواده به ثبت برسد.

  • شناسنامه و نام همسر

یکی از نکات مهم و بسیار پر رنگی که در اقسام طلاق و شرایط آن وجود دارد در خصوص باقی ماندن نام همسر در شناسنامه است. اگر فرد مجدداً ازدواج کند و یا حکم دادگاه را داشته باشد، می‌تواند نام همسر سابقش را از شناسنامه حذف کند.

  • حضانت فرزند

حضانت فرزند هم یکی دیگر از موارد بسیار مهم است. غالبا حضانت فرزند تا هفت سالگی با مادر و تا هجده سالگی با پدر است. با این وجود در تصمیمات اساسی همواره نظر پدر دخیل است.

کلام پایانی

اقسام طلاق و شرایط آن را در این مطلب با هم بررسی کردیم. بهتر است حتماً به خاطر داشته باشید که طلاق می‌تواند آخرین گزینه باشد و پیش از آن حتماً مشاوره، تراپی و صحبت را سرلوحه خود قرار دهید. با این حال اگر ناچار به طلاق هستید، بهتر است از مشاوران و وکلای حرفه‌ای کمک بگیرید که در این زمینه دانش و مهارت کافی را دارند. گروه حقوقی نام می‌تواند علاوه بر آن که به روز‌ترین اطلاعات را در اختیار شما قرار می‌دهد، مشاوره‌های مناسبی را نیز به شما بدهد که در فرایند طلاق دچار مشکل نشوید.

دوره ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید