ضرب و جرح عمدی با چاقو
ایراد ضرب و جرح عمدی با چاقو و استفاده از آن در مواد 614 و 617 قانون تعزیرات مورد توجه مقنن قرار گرفته است.
بر اساس تبصره ماده 614 اگر جرح وارده منتهی به ضایعات فوق نشود و آلت جرح اسلحه یا چاقو و ضرب و جرح عمدی با چاقو و امثال آن باشد مرتکب به سه ماه تا یک سال حبس محکوم خواهد شد.
و در ماده 617 نیز اشعار می دارد هر کس به وسیله چاقو و یا هر نوع اسلحه دیگر تظاهر یا قدرت نمایی کند یا آن را وسیله مزاحمت اشخاص یا اخاذی یا تهدید قرار دهد یا با کسی گلاویز شود در صورتیکه از مصادیق محارب نباشد به حبس از شش ماه تا دو سال و تا (74) ضربه شلاق محکوم خواهد شد. که بر اساس ماده استفاده از چاقو در این جا جرح نبوده و حول محور قدرت نمایی می باشد.
همچنین در ماده 651 تعزیرات نیز بیان نموده که هر گاه سرقت جامع شرایط حد نباشد ولی مقرون به تمام پنج شرط ذیل باشد مرتکب از پنج تا بیست سال حبس و تا (74) ضربه شلاق محکوم می گردد:
که در بند دوم بدین شرح به چاقو و سلاح سرد اشاره می نماید: انواع اسلحه سرد از قبیل قمه، شمشیر، کارد، چاقو و پنجه بوکس.
در در بند ت ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری نیز به چاقو اشاره گردیده که در اینجا نیز از عوامل تشدید برخورد با متهم می باشد و نقشی در افزایش مبلغ دیه و سایر امور ازین دست ندارد.
بر اساس سه ماده اخیرالذکر در میابیم قید چاقو اساسا در خصوص نفس ضرب و جرح تاثیر چندانی ندارد و اصل ایجاد ضرب و جرح (فارق از وسیله آن) است موجبات پرداخت دیه و تعقیب متهم را فراهم می نماید.
درمقام دفاع از متهم به ایجاد جرح با چاقو در صورتی که توسط شاکی عنوان گردد جرح ایجاد شده توسط چاقو بوده می توان بر اساس نظرات تخصصی پزشکی قانون ابزار ایجاد کننده جرح و تشخیص خود زنی را معین نمود.
همچنین مانور بر رابطه سببیت و تناقض در اظهارات مشتکی عنه که معمولا در این جرایم، صحنه جرم فضایی ملتهب را ایجاد می نماید و سرعت و خطرات حوادث موجب عدم تمرکز می گردد، حائز اهمیت است.
بر اساسبند های ب و پ ماده 25 قانون مجازات اسلامی ایجاد ضرب و جرح تحت شرایطی می تواند موجب ایجاد محکومیت کیفری موثر گردد.
محکومیت قطعی کیفری در جرائم عمدی. پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان. در مدت زمان مقرر در این ماده محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می کند:
الف – هفت سال در محکومیت به مجازات های سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی
ب – سه سال در محکومیت به قطع عضو. قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد. نفی بلد و حبس تا درجه چهار
پ – دو سال در محکومیت به شلاق حدی. قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج
تبصره 1 – در غیر موارد فوق. مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود لکن در گواهی های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی گردد مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین یا بازنگری در مجازات
تبصره 2 – در مورد جرائم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی. اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می شود.
تبصره 3 – در عفو و آزادی مشروط. اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدت های فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط رفع می شود. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می گردد.
نمونه رای ضرب و جرح عمدی با چاقو
در خصوص تجدیدنظرخواهی نماینده دادستان و دادیار دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه یک شعبه *نسبت به دادنامه شماره *مورخ ۱۴۰۱/۷/۲۶ صادره از شعبه *که در واخواهی از دادنامه غیابی شماره ۲۵۲۳ صادر گردیده و طی ان اقای س. م. ه. ز. حسب شکایت اقایان م. ع. و ع. ا. به جرم ایراد صدمه عمدی با چاقو حسب گواهی پزشک قانونی و گزارش و نتیجه تحقیقات نیروی انتظامی و اقرار متهم از بابت جنبه عمومی به پرداخت دیه در حق شکات و از بابت جنبه عمومی جرم به تحمل ده ماه حبس تعزیری تعلیقی به مدت دو سال محکوم گردیده است.در خصوص اعتراض نماینده محترم دادستان مبنی بر این که موضوع جرم مذکور مشمول تعلیق مجازات نمی باشد. ایراد مذکور وارد نیست زیرا جرایم مندرج در بند پ ماده ۴۷ قانون مجازات اسلامی غیر از جرم مطروحه در این دادنامه می باشد. و با عنایت به اصل تفسیر مضیق قوانین جزایی جرم مذکور مشمول ماده ۴۷ قانون مجازات اسلامی نمی گردد. مجموعا” با توجه به محتویات پرونده و مفاد لایحه تجدیدنظرخواهی نظر به این که ایراد و اعتراض موجه و موثری که موجبات نقض و بی اعتباری دادنامه معترض عنه را ایجاب نماید. ابراز و اقامه نشده و از حیث رعایت تشریفات قانونی و مبانی استنباط و توجه به فاقد اشکال می باشد. لذا با رد اعتراض به استناد بند الف ماده ۴۵۵ قانون ایین دادرسی کیفری دادنامه تجدیدنظرخواسته تایید می گردد. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 42 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
نمونه شکوائیه ضرب و جرح عمدی با چاقو
شاکی : …… (نام و مشخصات شاکی)
مشتکی عنه : ………. (نام و مشخصات مشتکی عنه)
وکیل یا نماینده قانونی : …….. (در صورت داشتن وکیل ، نام و نام خانوادگی نوشته می شود)
موضوع : ایراد ضرب و جرح
دلایل و ضمائم : 1 – کپی مصدق شناسنامه 2 – کپی مصدق کارت ملی 3 – شهادت شهود 4 – گواهی پزشکی قانونی 5 – سایر مدارک
زمان و نشانی محل وقوع جرم : (زمان و محلی که جرم ضرب و جرح ساختگی یا واقعی، در آن، اتفاق افتاده است.)
توضیحات :
باسلام ، احتراما به استحضار می رساند :
اینجانب در مورخ …. با مشتکی عنه ….. در حیاط ساختمان، به نشانی …. به دلیل … اختلاف پیدا کردیم که به وسیله …… از سوی ایشان، مورد ضرب و جرح با چاقو (سلاح سرد) قرار گرفتم. لذا، با استناد به گواهی پزشکی قانونی و شهادت شهودی که شاهد صحنه ضرب و جرح بودند و سایر مدارک ارائه شده، تقاضای تعقیب کیفری و صدور حکم محکومیت مشتکی عنه را استدعا دارم.