فسخ قرارداد و شرایط آن

مطالب

فسخ قرارداد به معنای آن است که قراردادی بین دو نفر، دو سازمان و… بسته شده و حالا یکی از طرفین تصمیم گرفته است تا این قرارداد را به اتمام برساند. این موضوع بنا به دلایل قانونی و مشخص باید انجام شود تا فسخ قرارداد و شرایط آن قابل رعایت باشد. در ادامه می‌خواهیم هم موضوع و ماهیت فسخ قرارداد و هم شرایط آن را به طور کامل بررسی کنیم. با ما همراه باشید تا کلیدی‌ترین نکات در این زمینه را متوجه شوید و بدانید که اگر نیاز به این کار داشته باشید، در کدام موارد حق با شما و در کدام موارد حق با مخاطب شما است. گروه حقوقی نام در این مسیر کاملاً همراه شما است و به روزترین اطلاعات حقوقی را در اختیار شما قرار می‌دهد. وبسایت حقوقی نام بیشترین اطلاعات را به شما میدهد.

فسخ قرارداد چیست و تفاوت آن با بطلان و انفساخ در چیست؟

فسخ کردن یک قرارداد به معنای پایان دادن آن قرارداد توسط یکی از طرفین معامله است. این مسأله در زمانی اتفاق می‌افتد که قرارداد از ابتدا کاملاً درست و اصولی منعقد شده و هیچ مشکل قانونی و حقوقی در آن وجود ندارد؛ صرفاً یکی از طرفین بنا به یک سری دلایل شخصی و کاری قصد پایان دادن به قرارداد را دارد.

بطلان قرارداد به معنی پایان دادن قراردادی است که از ابتدا هم مشکل داشته و قانونی نبوده است. مورد بعدی که گاهی اوقات با فسخ قرارداد یکی در نظر گرفته می‌شود، انفساخ است. زمانی که یک قرارداد به دلیل قوع اتفاقات پیش‌بینی شده به هم می‌خورد، در حقیقت انفساخ رخ داده است.

شرایط فسخ قرارداد چیست؟

زمانی که یکی از طرفین معامله می‌خواهید قرارداد را فسخ کند، باید حتماً یکی از این موارد وجود داشته باشد.

  • شرط فسخ در قرارداد

در قراردادی که بین دو نفر بسته شده است، باید حتماً شرط فسخ وجود داشته باشد. اگر چنین موردی ذکر شده باشد، طرفین می‌توانند با توجه به آن عمل کنند.

  • خیار فسخ در قانون

بعضی از مشکلات و پیشامد‌ها در قانون در نظر گرفته شده است و حتی در قرارداد ذکر نمی‌شوند. در این موارد قانون به صورت اصولی می‌تواند مسائل را بررسی کند. خیار شرط، خیار غبن و خیار تدلیس جزء موارد مهمی هستند که در قانون به صورت رسمی و واضح در نظر گرفته شده‌اند.

خیار شرط یعنی یکی از طرفین قرارداد در توافق نامه شرط کرده باشد که در صورت عدم اجرای تعهدات تا مدت زمان مشخصی، قرارداد خود به خود فسخ می‌شود.

خیار غبن به معنای آن است که یکی از طرفین متضرر می‌شود و این ضرر هم ناشی از ناآگاهی فرد باشد.

خیار تدلیس مورد سوم است و به معنای فریب خوردن یکی از طرفین در معامله است.

  • نقص شدن اساسی تعهدات

در صورتی که یکی از طرفین قرارداد نتواند تعهدات خودش را به صورت کامل اجرا کند و از این کار سرباز بزند، طرف مقابل می‌تواند قرارداد را فسخ کند.

  • اجرایی نشدن قرارداد

نکته بعدی در خصوص اجرایی نشدن قرارداد است. گاهی اوقات ممکن است امکان اجرایی کردن قرارداد وجود نداشته باشد. در چنین شرایطی هم فسخ امکان‌پذیر است.

تفاوتی ندارد که شما قرارداد را فسخ می‌کنید و یا طرف مقابل به شمار می‌روید، در هر صورت یک سری تبعات و عواقب وجود دارند که می‌توانند دامنگیر شما شوند. در این بخش می‌خواهیم این تبعات را بررسی کنیم. حتماً پیش از هر اقدامی این نکات را در نظر بگیرید.

  • زمانی که قرارداد فسخ می‌شود، هر چیزی که مبادله شده باشد باید به طرف مقابل برگردانده شود.
  • گاهی اوقات یکی از طرفین و یا هر دو طرف ناچار به پرداخت خسارت می‌شوند که می‌تواند زیان‌آور باشد.
  • معمولاً در فسخ قرارداد نیاز به توافق دو طرفه نیست و طرفی که حق داشته باشد، می‌تواند قرارداد را فسخ کند.

نحوه فسخ قرارداد

برای فسخ قرارداد باید حتماً مراحل آن را به درستی بشناسید. نحوه فسخ کردن قرارداد می‌تواند شامل ۳ مرحله باشد.

  • در ابتدا باید فسخ را اعلام کنید. این مسأله باید کاملاً به صورت رسمی و از طریق اظهارنامه اعلام شود.
  • باید حتماً به دلایل قانونی استناد شود. در متن اظهارنامه باید کاملاً دلایل فسخ اعلام شود تا صحت آن بررسی گردد.
  • مورد و مرحله سوم هم مربوط به انجام اقدامات قانونی است. گاهی اوقات صحبت و مشورت با یک وکیل حقوقی و همچنین مراجعه به دادگاه می‌تواند نیاز باشد. بنابراین این مورد را نیز حتماً باید در نظر داشته باشید.

نکات کاربردی در فسخ قرارداد و شرایط آن

زمانی که می‌خواهید قراردادی را فسخ کنید و یا در شرایطی قرار گرفته‌اید که طرف معامله شما اینکار را کرده است، باید به ریزترین نکات و جزئیات توجه کنید. گاهی اوقات یک نکته بسیار کوچک و ریز می‌تواند سبب شود که شما مقصر شناخته شوید و ناچار به پرداخت غرامت گردید. پس حتماً به این نکته‌ها دقت کنید.

  1. اگر خودتان می‌خواهید قرارداد را فسخ کنید، حتماً پیش از اقدام به این کار قرارداد را چک کنید تا تمامی شرایط فسخ را به دقت متوجه شوید.
  2. حتماً یک اظهارنامه رسمی ارسال کنید. در غیر این صورت درخواست فسخ شما وجهه قانونی ندارد.
  3. اگر نیاز است با یک وکیل یا مشاور حقوقی مشورت کنید تا بتوانید شرایط را به خوبی مدیریت نمایید.
  4. تبعات مالی یک فسخ قرارداد را چک کنید تا دچار ضرر و زیان‌های احتمالی آن نشوید.
  5. حتماً توافق نامه‌های فسخ را تهیه کنید. با این کار می‌توانید مشکلات حقوقی که ممکن است در آینده به وجود بیاید را مدیریت کرده و کاهش دهید.

کلام پایانی

فسخ قرارداد و شرایط آن را باید کاملاً بلد باشید. فسخ کردن قرارداد به عنوان یک اقدام حقوقی مهم در نظر گرفته می‌شود. برای آن که در این زمینه دچار مشکل نشوید و قرارداد‌های خود را با کمترین ضرر و زیان در صورت لزوم فسخ کنید، بهتر است شرایط و نکات مربوط به آن را کاملاً در نظر داشته باشید. گروه حقوقی نام می‌تواند در این حوزه کمک کند. اگر باز هم علاوه بر اطلاعات مطرح شده نیاز به کمک و مشاوره‌های بیشتری دارید، می‌توانید با کارشناسان ما مشورت کرده و سری هم به وبسایت ما بزنید تا اطلاعات بیشتری را در این خصوص کسب کنید.

دوره ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید