مطالبه خسارت تأخیر تادیه در دادخواست جداگانه

مطالبه خسارت تأخیر تادیه در دادخواست جداگانه

مطالبه خسارت تأخیر تادیه در دادخواست جداگانه به چه صورت است. خسارت تأخیر تادیه به نوعی جبران مالی گفته می‌شود. زمانی که فردی به فرد دیگر بدهکار باشد و نتواند در موعد مقرر بدهی خود را پرداخت کند، قانون نوعی جبران ضرر مالی به عنوان خسارت تأخیر تادیه را در نظر می‌گیرد که فرد بدهکار پرداخت نماید. این که این نوع از بدهی از چه زمانی محاسبه می‌شود، چه شرایطی برای دریافت و پرداخت آن وجود دارد و همچنین چگونه می‌توانیم در صورت نیاز مطالبه خسارت تأخیر تادیه در دادخواست جداگانه را دریافت کنیم را در ادامه توضیح داده‌ایم.

خسارت تأخیر تادیه چیست؟

در هر معامله‌ای یک سری شرایط، قوانین و مقررات وضع می‌شود. یک طرف باید جنس، کالا و یا خدماتی را ارائه کرده و طرف دیگر نیز باید هزینه و مبلغ آن را بپردازد. معمولاً زمانی که یکی از طرفین به تعهدات خود عمل نکند و یا بدهی خود را پرداخت ننماید، خسارتی تحت عنوان خسارت تأخیر تادیه به میان می‌آید که باید پرداخت شود. معمولاً خسارت تأخیر تادیه به منظور آن در نظر گرفته می‌شود که افت ارزش پول، افزایش تورم و… سبب خسارت دیدن فرد مقابل شده‌اند.

شرایط مطالبه خسارت تأخیر تادیه چیست؟

تحت هر شرایطی نمی‌توانید خسارت تأخیر تادیه را طلب کنید. معمولاً دریافت کردن و مطالبه کردن این نوع از خسارت نیاز دارد تا شرایط مشخصی داشته باشد. در ادامه چند مورد از مهم‌ترین شرایطی که سبب می‌شوند چنین خسارتی به وجود بیاید را معرفی می‌کنیم.

  • وجه رایج مملکت باید موضوع دین باشد

بدهی که بدهکار به طلبکار دارد باید حتماً به صورت مالی باشد. در صورتی که بدهی به صورت دلار، طلا، خدمات و یا حتی کالا باشد، نمی‌توانید خسارت تأخیر تادیه را طلب کنید. بدهی حتماً باید به صورت ریالی باشد.

  • مطالبه رسمی باید انجام شود

مورد و شرط بعدی برای دریافت خسارت تأخیر تادیه مربوط به طلب کردن رسمی خسارت است؛ یعنی فرد خسارت دیده یا همان طلبکار باید به صورت رسمی همچون اظهارنامه و یا طرح دعوی در دادگاه خسارت خود را طلب کند. البته برخی از موارد همچون مهریه، چک و اسناد رسمی نیازی به طلب شدن رسمی ندارند. در این موارد از روی تاریخ سر رسید می‌تواند برای دریافت خسارت اقدام کرد.

  • تمکن مالی فرد بدهکار

یکی از مهم‌ترین قوانینی که در مبحث خسارت تأخیر تادیه وجود دارد، مربوط به تمکن مالی بدهکار می‌شود. فردی که باید خسارت را پرداخت کند، حتماً باید توانایی مالی این کار را داشته باشد. در غیر این صورت این نوع از خسارت به او تعلق نمی‌گیرد. این نکته را حتماً در زمانی که با فردی قرارداد می‌بندید در نظر بگیرید تا در زمان مطالبه خسارت دچار مشکل نشوید.

  • امتناع بدهکار از پرداخت

در برخی از اوقات با وجود آن که بدهکار تمکن مالی کافی برای پرداخت کردن خسارت تأخیر تادیه را دارد اما از پرداخت آن امتناع می‌کند. این موضوع می‌تواند یکی از مهم‌ترین دلایلی باشد که شما به صورت قانونی برای دریافت طلب و خسارت تادیه خود اقدام کنید.

  • تغییر فاحش شاخص‌های قیمتی

تغییر پیدا کردن قیمت‌ها به صورت کاملاً محسوس که غالبا بر اساس تورم ایجاد می‌شود، یکی از مهم‌ترین دلایلی است که می‌تواند سبب شود تا به شما به عنوان طلبکار، خسارت تأخیر تادیه تعلق بگیرد.

مبنای قانونی خسارت تأخیر تادیه چیست؟

مبنای قانونی خسارت تأخیر تادیه مربوط به قوانینی می‌شود که تا اینجا در موردش صحبت کردیم. اما نحوه محاسبه این خسارت به چه صورت است؟

نوع بدهی که وجود دارد، شرایط اقتصادی فرد بدهکار و همچنین مفاد قرارداد می‌توانند در نحوه محاسبه خسارت تأخیر تادیه اثر مستقیم داشته باشند. در این فرمول در نهایت به شکلی محاسبه‌ها انجام می‌شود که خسارت تأخیر تادیه بتواند کاهش قدرت خرید طلبکار را تا حدود زیادی جبران کند.

به طور کلی به دو روش محاسبه بر اساس نرخ تورم کشور و محاسبه بر اساس نرخ بهره بانکی می‌توانیم خسارت تأخیر تادیه را محاسبه نماییم. هر کدام را به طور جداگانه بررسی می‌کنیم.

در روش اول که بر اساس نرخ تورم است، شاخص نرخ تورم در زمان سر رسید بدهی و در زمان پرداخت شدن بدهی در نظر گرفته می‌شود و بر همان اساس قدرت خرید فرد را تعیین می‌کنند. فرمول این نحوه محاسبه نیز به شکل زیر است:

مبلغ بدهی اصلی*نسبت شاخص تورم در زمان پرداخت تا زمان سر رسید

روش دوم محاسبه کردن خسارت تأخیر تادیه بر اساس نرخ بهره بانکی است. نرخ سود بانکی می‌تواند یک معیار دقیق و قابل استناد برای محاسبه این نوع از خسارت‌ها باشد. برای محاسبه کردن آن نیز کافی است تا مطابق فرمول زیر پیش برویم.

مبلغ بدهی اصلی* نرخ بهره سالانه بانکی به توان سال‌های تأخیر

در خصوص دیون ارزی هم آیا می‌توان خسارت تأخیر تادیه خواست؟

یکی از نکاتی که باید در نظر داشته باشید این است که خسارت تأخیر تادیه صرفاً به بدهی‌های ریالی تعلق می‌گیرد. بنابراین در صورتی که بدهی شامل ارز‌های خارجی همچون یورو و دلار و… باشد و یا آن که به شکل کالا و خدمات همچون طلا و… باشد، نمی‌توانید خسارت تأخیر تادیه را درخواست کنید.

کلام پایانی

خسارت تأخیر تادیه در واقع جبران مالی است که بدهکار در ازای بدهی پرداخت نکرده‌اش، به علاوه بدهی اصلی پرداخت می‌کند. در صورتی که در شرایطی قرار گرفته‌اید که طرف حساب شما باید این نوع خسارت را به شما بدهد، می‌توانید از مشاوره‌های تخصصی وکلای حرفه‌ای استفاده کنید. گروه حقوقی نام علاوه بر آن که بهترین و تخصصی‌ترین مشاوره‌ها را ارائه می‌کند، در زمینه آموزش و افزایش مهارت وکلای تازه کار و کارآموزان این حرفه نیز مشغول به فعالیت است. بنابراین گزینه بسیار خوبی برای شما به حساب می‌آید که بتوانید بهترین مهارت‌های وکالتی را از آن‌ها یاد بگیرید.

دوره ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید