نحوه انتخاب و وظایف قانونی بازرسان شرکت سهامی

نحوه انتخاب و وظایف قانونی بازرسان شرکت سهامی

بازرسان شرکت سهامی را می‌توانیم افرادی معرفی کنیم که اصلی‌ترین وظیفه آنها نظارت روی اعمال و رفتار مدیران شرکت است. این بازرسان عملکرد مدیران را در قالب گزارش‌های مختلف ارائه می‌دهند؛ این موضوع باعث می‌شود تا مدیران نتوانند خلافی کرده و در صورتی که وظایف و مسئولیت‌های خود را به خوبی انجام ندهند تذکر گرفته یا برکنار شوند. اما سوالی که همواره ایجاد می‌شود این است که نحوه انتخاب و وظایف قانونی بازرسان شرکت سهامی چیست؟ در این مقاله توضیحات کامل‌تر را در مورد این موضوع در اختیار شما قرار می‌دهیم.

مهمترین وظایف بازرسان شرکت سهامی

اگر بخواهیم برای شما در مورد وظایف قانونی بازرسان شرکت سهامی صحبت کنیم می‌توانیم موارد زیر را نام ببریم:

  1. اقدام به بررسی حساب‌ها کرده و درستی و صحت صورت حساب‌ها و صورت دارایی را بررسی می‌کنند. بازرسان‌ در این زمینه فقط نقش نظارتی داشته و نمی‌توانند در حساب‌های شرکت دست ببرند.
  2. بازرسان وظیفه اطلاع رسانی در مورد اطلاعات فنی و تخصصی داشته و باید جزئیات معامله و وضعیت حساب‌های شرکت را به سهامداران و حتی مقامات قضایی گزارش کنند.
  3. از دیگر وظایف بازرسان می‌توانیم به گزارش هرگونه تخلف از سمت مدیران شرکت و بررسی حساب‌های سهام مزبور در صندوق شرکت اشاره کنیم.

به طور کلی اصلی‌ترین و مهم‌ترین وظایف قانونی بازرسان شرکت سهامی را می‌توانیم انجام اموری معرفی کنیم که به نفع مدیران، سهامداران، فروشندگان، سرمایه‌گذاران، کارمندان و مشتریان شرکت است و این افراد باید روی تمامی کارها نظارت داشته و به طور مرتب گزارش آن را ارائه دهند.

نحوه انتخاب و وظایف قانونی بازرسان شرکت سهامی چگونه است؟

پس از اینکه در مورد وظایف قانونی بازرسان شرکت سهامی دانستید باید بدانید که این افراد چگونه انتخاب می‌شوند؟ در این مورد باید بگوییم که انتخاب آنها بر عهده همه سهامداران است و با امضای همه سهامداران انجام می‌شود. به بیان بهتر، در شرکت‌های سهامی عام بازرسان به وسیله مجمع عمومی انتخاب و سپس مشغول به کار می‌شوند. همچنین میزان حقوق بازرسان شرکت‌های سهامی عام یا خاص در مجمعی که تایید شده است مشخص شده و اکثر افراد نیز با آن موافق هستند.

تعداد بازرسان در شرکت سهامی چند نفر است؟

یکی از مهمترین سوالاتی که همواره با آن روبرو می‌شویم این است که تعداد بازرسان در شرکت‌های سهامی چقدر است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که در شرکت‌های سهامی خاص کوچک معمولاً از یک بازرس استفاده می‌کنند. اما تعداد بازرسان در شرکت‌های بزرگ افزایش پیدا می‌کند و تعداد آن می‌تواند بر اساس نظر سهام داران متفاوت باشد.

 علاوه بر این، معمولاً در هر شرکت یک بازرس علی البدل نیز وجود دارد تا اگر برای بازرس اصلی مشکلی پیش آمده بازرس علی البدل جایگزین او شده و بتواند به صورت موقت وظایف آن را انجام دهد. در نتیجه تعداد دقیق بازرسان می‌تواند بسته به نظر سهامداران و سرمایه‌گذاران و افراد موجود در شرکت متفاوت باشد.

مدت زمان ماموریت بازرس شرکت‌های سهامی

پس از اینکه اطلاعات لازم را در مورد وظایف قانونی بازرسان شرکت سهامی به دست آوردید باید بدانید که مدت زمان ماموریت این افراد چقدر است؟ در پاسخ باید بگوییم که مجمع عمومی عادی مدت زمان ماموریت این افراد را یک سال مالی در نظر می‌گیرند. به عبارتی بعد از تمام شدن سال مالی، ماموریت این افراد نیز به پایان می‌رسد.

 اما پس از گذشت یک سال نیاز است تا دوباره مجمع عمومی اقدام به تمدید قرارداد این فرد کرده یا بازرس دیگری را جایگزین بازرس قبلی کند. در نظر داشته باشید مدت اعتبار این شرکت‌ها در اساسنامه تعیین شده و همچنین نیاز است تا مدت قرارداد با بازرسان نیز در آن مشخص شود. سال مالی بیشتر شرکت‌ها در واقع همان سال شمسی بوده که در اساسنامه نیز ذکر می‌شود.

مهمترین شرایطی که یک بازرس شرکت سهامی باید داشته باشد.

برای اینکه یک بازرس شرکت سهامی بتواند به خوبی به وظایف خود عمل کرده و در این مسیر مشکلی برای او و افراد دیگر ایجاد نشود نیاز به داشتن یک سری شرایط بخصوص دارد. البته این شرایط به صورت قانونی صدق می‌کند مهم‌ترین این شرایط عبارت است از:

  • بازرس انتخابی برای شرکت باید فاقد هرگونه سوء پیشینه کیفری باشد.
  • بازرس شرکت نباید عضو هیئت مدیره شرکت یا مدیرعامل باشد.
  • بازرس انتخابی نباید از اقوام درجه یک و خویشاوندان هیئت مدیره یا مدیرعامل باشد.
  • افرادی که خود یا همسر او جزو مدیرعامل شرکت و هیئت مدیره هستند نمی‌توانند به عنوان بازرس انتخاب شوند.

در نظر داشته باشید برای جلوگیری از یکسری مشکلات حقوقی نیاز است تا در این مسیر دانش خود را افزایش داده تا پس از مدتی به دلیل ناآگاهی مشکلی در قوانین و مقررات شرکت به وجود نیاید.

سخن پایانی

در این مقاله از سایت تیم حقوقی نام برای شما در مورد نحوه انتخاب و وظایف قانونی بازرسان شرکت سهامی صحبت کردیم. همانطور که متوجه شدید انتخاب بازرسان دارای شرایط و قوانین مخصوص به خود است که در صورت عدم توجه به این قوانین ممکن است مشکلات زیادی برای افراد پیش بیاید. به همین دلیل اگر در این مسیر به کمک متخصصین حقوقی و آموزش دیده نیاز دارید می‌توانید از خدمات تیم حقوقی نام استفاده کنید.

در صورتی که به تازگی مدرک وکالت خود را دریافت کرده و می‌خواهید در شرکت‌های سهامی فعالیت کنید یا حتی می‌خواهید به شرکت‌های سهامی مشاوره بدهید می‌توانید از آموزش‌های مجموعه ما که به صورت آفلاین و رایگان در جهت توانمند سازی و ارائه آموزشات تخصصی به وکلای جوان ارائه می‌شوند استفاده کنید.

دوره ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید