اعاده دادرسی و انواع و شرایط آن

مطالب

انواع اعاده دادرسی و شرایط آن چیست؟

نام اعاده دادرسی را در دادگاه‌ها زیاد شنیده‌اید. حتی کلماتی همچون اعاده حیثیت و… را نیز در دعوا‌های دو نفر ممکن است شنیده باشید اما این موضوع چیست؟ چه انواعی دارد و در کجا می‌توانیم از آن استفاده کنیم که جلوی ضرر‌های خودمان را بگیریم؟ هر موضوع حقوقی همچون اعاده دادرسی نیاز به دانش و مهارت دارد. بنابراین حتماً باید در نظر داشته باشید که اگر در چنین مسائلی دچار مشکل شدید، می‌توانید از وکلای حرفه‌ای و کارکشته کمک بگیرید.

اعاده دادرسی چیست؟ (موارد اعاده دادرسی)

از عاعده دادرسی با نام راه نجات آخر نیز یاد می‌شود. معمولاً به فرصتی که مجدداً به فرد و یا سازمان داده می‌شود، اعاده دادرسی می‌گویند. گاهی اوقات ما احساس می‌کنیم که دادگاه حکم را به صورت ناعادلانه صادر کرده است و چیزی که رای داده شده است، حق ما نیست. در چنین شرایطی از اعاده دادرسی استفاده می‌کنیم تا مجدداً پرونده را به جریان بیاندازیم. معمولاً در قوانین آیین دادرسی از اعاده دادرسی به عنوان آرین‌امید برای اصلاح کردن اشتباهات دادگاه‌ها استفاده می‌شود.

شرایط اعاده دادرسی چیست؟

موضوع مهم بعدی که در اعاده دادرسی باید به آن بپردازیم این است که تحت چه شرایطی می‌توانیم این کار را انجام دهیم؟ به طور کلی قانون ۴۲۶ آیین دادرسی مدنی به طور کامل توضیح داده است که در چه شرایطی می‌توانیم از اعاده دادرسی بهره‌مند شویم. ۷ مورد وجود دارند که در ادامه تمامی آن‌ها را بیان کرده‌ایم.

  1. اگر حکمی که صادر شده است کاملاً مخالف با حکم قطعی دیگری باشد، امکان اعاده وجود دارد. در چنین شرایطی باید مشخص شود که کدام حکم می‌تواند حکم اصلی در نظر گرفته شود و کدام مورد باید به طور کامل اصلاح گردد.
  2. گاهی اوقات یکی از طرفین ممکن است از اسناد و مدارک جعلی استفاده کند. در چنین شرایطی اگر این اسناد و مدارک در جریان دادرسی توانسته باشند تا اثر قطعی را بر جای بگذارند، اعاده دادرسی می‌تواند انجام شود.
  3. گاهی اوقات اسناد ارائه شده کاملاً حقیقی هستند و حکم نیز به درستی صادر شده است. با این حال ممکن است پس از صادر شدن حکم، یک سری اسناد و مدارک دیگر پیدا شوند که اثبات کنند حکم به اشتباه صادر شده است. در چنین مواردی نیز اعاده دادرسی قابل انجام است.
  4. اگر شاهدانی که در دادگاه حاضر شده‌اند و نسبت به موضوعی یا خلاف موضوعی شهادت داده‌اند، این کار را به دروغ انجام داده باشند، نیاز است که مجدداً اعاده دادرسی برگزار شود تا این مسأله حل و فصل گردد.
  5. در صورتی که هر گونه حیله و یا نیرنگی از سمت یکی از طرفین دعوا انجام شده باشد و این موضوع در صادر شدن حکم نهایی نیز تأثیر گذاشته باشد، لازم است که مجدداً حکم بررسی شود.
  6. ممکن است موضوعی که دو طرف دعوا بر سر آن توافق کرده‌اند با حکمی که صادر شده است، متفاوت باشد. در چنین شرایطی باید اعاده دادرسی انجام شود که مشکلی از هیچ بابت به وجود نیاید.
  7. احضار طرفین دعوا به دادگاه امر مهمی است زیرا ممکن است یکی از طرفین به خوبی از این موضوع مطلع نشود و زمانی که در دادگاه حضور پیدا می‌کند، حکم صادر شده باشد. اگر فرد به درستی احضار نشود و از حکم نیز راضی نباشد، می‌تواند اعاده دادرسی کند.

انواع اعاده دادرسی

در ۷ مورد است که می‌توان اعاده دادرسی را مطرح کرد. هر ۷ مورد را با هم بررسی کردیم. اما انواع اعاده دادرسی چیست و چگونه می‌توانیم تشخیص دهیم که کدام مورد را باید انجام دهیم؟ به طور کلی ۲ نوع اعاده دادرسی داریم که شامل اصلی و تبعی می‌شوند.

  • اعاده دادرسی اصلی

این مورد با نام اعاده اصیل هم شناخته می‌شود. در این موقعیت، فردی که ذی نفع است می‌تواند از دادگاه تقاضای اعاده دادرسی کند و این کار را نیز به صورت کاملاً مستقیم و خودش انجام خواهد داد.

  • اعاده دادرسی تبعی

مورد بعدی مربوط به زمانی می‌شود که یکی از طرفین دعوا درخواست اعاده دادرسی را مطرح کرده است و طرف دیگر نیز می‌تواند به تبع از نفر اول این کار را انجام دهد. در واقع هر دو نفر چنین درخواستی را مطرح می‌کنند.

نکات مهم در اعاده دادرسی

چند نکته مهم در اعاده‌های دادرسی وجود دارد که هر کدام می‌توانند کارایی بالایی داشته باشند.

  • اولین مورد آن است که طبق قانون ۴۷۴ آیین مدنی باید حتماً به بررسی اشتباهات جدی دادگاه در صدور حکم بپردازد. در واقع اگر دلایل جدیدی ظاهر شوند، مدارک تقلبی اعلام شوند و… می‌توان از اعاده استفاده کرد.
  • از زمانی که حکم قطعی و نهایی صادر می‌شود، حدود ۲۰ روز یا همان ۳ هفته زمان وجود دارد که بتوانید اعاده دادرسی را مطرح کنید. البته اگر حکم قطعی صادر شود در دادرسی‌های کیفری، هیچ محدودیت زمانی وجود ندارد و هر زمان که بخواهید می‌توانید این اعتراض را مطرح کنید.
  • اگر در امور مدنی بخواهید اعاده دادرسی داشته باشید باید به همان دادگاهی که رای قطعی داده است، مراجعه کنید. اما اگر در امور کیفری بخواهید کاری انجام دهید، باید به سراغ دیوان عالی کشور و یا دادستان کشور بروید.

گروه حقوقی نام

اعاده دادرسی می‌تواند نتایج احکام قطعی دادگاه‌ها را به طور کلی تغییر دهد. بنابراین اگر احساس می‌کنید حکمی که داده شده است برای شما مناسب نبوده، بهتر است از این شانس استفاده کنید. اما در نظر بگیرید که برای برنده شدن در ماجرا‌های حقوقی نیاز به یک راهنما دارید. گروه حقوقی نام همواره تلاش کرده است تا با ارائه مشاوره‌های به روز، مخاطبان و همراهان خودش را در این خصوص یاری کند.

این گروه حقوقی علاوه بر آن که می‌تواند وکالت شما را بر عهده بگیرد، می‌تواند به شما به صورت گام به گام راهنمایی‌هایی را بدهد که بتوانید کار‌های خودتان را انجام دهید.

از طرف دیگر نیز تمامی وکلایی که نیاز به دوره کارآموزی داشته باشند، می‌توانند شانس خودشان را در گروه نام امتحان کنند که بتوانند بهترین تجربیات کاری را کسب نمایند. اگر شما نیز جزء افرادی هستید که به تازگی فارغ التحصیل شده‌اند، این گروه و کار کردن با وکلای آن می‌تواند تجربه و شانس خوبی برای شما به حساب بیاید.

کلام پایانی

اعاده دادرسی نیاز است که در شرایط مشخص شده و به صورت اصولی مطرح شود که بتوانید پاسخ لازم را از آن دریافت کنید. در غیر این صورت صرفاً زمان و هزینه خود را هدر داده‌اید. اگر خودتان هم نمی‌توانید به خوبی این موضوعات را حل و فصل کنید، بهتر است از وکیل و یا مشاور حقوقی مناسب کمک بگیرید. گروه حقوقی نام می‌تواند گزینه مناسبی در این زمینه باشد.

دوره ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید