در زمان تقدیم دادخواست اعلام بطلان شرط سود مازاد بانکی، ابتدا باید قرارداد بانکی موضوع دعوی را بررسی کنیم و مشخص نماییم که نرخ سود تسهیلات در قرارداد چقدر تعیین شده است. نکات مهم در زمان تقدیم دادخواست و طرح دعوی آن است که سال انعقاد قرارداد و اعطای تسهیلات را مشخص کنیم و سپس به مصوباتی که در خصوص نرخ سود قانونی آن سال وجود دارد، مراجعه کنیم. نکته مهم آن است که این مصوبات یا مربوط به شورای پول و اعتبار میشوند و یا از یک سال مشخصی به قبل، بر اساس قوانین و آییننامهها تعیین میشدهاند.
پس از آن که مشخص شد در زمان انعقاد قرارداد و اعطای تسهیلات، نرخ سود قانونی چقدر بوده است، بایستی وارد مرحله بعدی شویم. در اینجا باید از دل قرارداد خودمان متوجه شویم که نرخ سود تسهیلات چقدر بوده است. زمانی که این سود را متوجه شدیم باید آن را با سود قانونی که در همان سال تصویب شده مطابقت دهیم و بدانیم که آیا این دو مورد با هم تطابق دارند و یا دارای اختلاف میباشند.
نکته دومی که در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرد این است که معمولاً در مصوبات شورای پول و اعتبار یا قوانینی که نرخ سود قانونی را تعیین میکنند، بین دو دسته از تسهیلات تفاوت قائل میشوند: تسهیلات مشارکتی و غیر مشارکتی.
اصطلاحاً به تسهیلات غیر مشارکتی، عقود مبادله ای هم گفته میشود. در خصوصعقود مشارکتی یک نرخ مشخص و در خصوص عقود مبادلهای نیز یک نرخ مشخص دیگر به عنوان نرخ سود مصوب تعیین میشود.
پس از آن که این مراحل را طی کردیم و متوجه شدیم که نرخ سود قانونی در سال قرارداد، بر اساس نوع تسهیلات اعطایی چقدر بوده است، باید نرخ سود مندرج در قرارداد را استخراج کنیم. اما باید توجه کنیم که اغلب قراردادهای بانکی فاقد شرطی هستند که در آن صراحتاً نرخ سود تسهیلات مشخص شده باشد. به همین خاطر برای درآوردن نرخ دقیق باید به دنبال راه دیگری باشیم.