آیا صلح قابل رجوع است
مطالب
این که آیا صلح قابل رجوع است یا نه یکی از پرسشهای پرتکرار حقوقی است! بسیاری از دادجویان پس از مدتی که عقد صلح میکنند؛ از تصمیم خود منصرف شده یا درباره عواقب آن نگران میشوند. در طول مدت زمانی که شما قرارداد صلح را امضا کردهاید؛ ممکن است که اتفاقات مختلفی پیش بیاید و گاهی اوقات با توجه به مفاد قرارداد میتوانید از تصمیم خود برگردید. بنابراین، شرایط رجوع از صلح در هر پرونده یا قراردادی تا حدودی تفاوت دارد. به همین دلیل هم در اینجا همراه با تیم حقوقی نام انواع صلح و نحوه رجوع از عقد صلح را بررسی خواهیم کرد.
عقد صلح چه عقدی است؟
معنای لغوی صلح همان توافق و سازش است و عقد صلح اشاره به قراردادی دارد که بین طرفین به منظور توافق بر سر یک اختلاف موجود یا سایر پیشآمدها در آینده تنظیم میشود. بر اساس ماده ۷۵۸ قانون مدنی هم 《صلح در مقام معاملات هرچند نتیجه معامله را که بجای آن واقع شده است را میدهد لیکن شرایط و احکام خاصه آن معامله را ندارد.》به همین دلیل هم دو طرف به نتیجه دلخواه خود بر اثر سازش و توافق خواهند رسید؛ اما قراردادی وجود ندارد که در آن مفاد این توافق ذکر شده باشند. البته در موارد خاص، تنظیم قراردادی برای تعیین خیارات صلح امکان پذیر است و مانعی ندارد. در واقع بر اساس ماده ۷۶۰ قانون مدنی، اگر چه صلح در مقام عقد جایزه قرار دارد و بر هم نمیخورد؛ اما میتوان آن را فسخ به خیاره یا اقاله کرد. بنابراین میتوان گفت که صلح قابل رجوع نیست؛ اما میتوان با توجه به اختیارات دو طرف توافق، آن را منحل کرد.
انواع عقد صلح کدام است؟
عقد صلح را بر دو مبنا میتوان تنظیم کرد. گاهی اوقات عقد صلح صرفا برای سازش است و گاهی اوقات هم این توافق را به جای عقد سایر قراردادها انجام میدهند. هر یک از قراردادهای صلح از ارزش قانونی برخوردار هستند و موضوع آنها مطرح نیست. همچنین چندین نوع صلحنامه وجود دارد که با توجه به بحث مورد توافق طرفین میتوانند یکی از آنها را انتخاب کنند. البته برای انتخاب صلحنامه مناسب باید حتما با یک وکیل حرفهای مشورت کرد. در ادامه انواع صلح را هم مورد بررسی قرار خواهیم داد:
صلح سازش
در این شکل از صلح هر یک از طرفین دعوی بر سر موضوعی با یکدیگر سازش میکنند و عقد صلح بین آنها بسته خواهد شد. گاهی اوقات پس از مدتها درگیری بر سر دعاوی حقوقی، طرفین ترجیح میدهند تا با عقد یک قرارداد صلح و ثبت موارد مورد نظر خود در آن، دعوی را خاتمه دهند که این نوع قرارداد، عقد صلح برای سازش است.
صلح جایگزین قرارداد
نوع دیگری از عقد صلح هم وجود دارد که بر اساس آن میتوان خرید و فروش، قرض، هدیه و سایر موارد را انجام داد. در این صورت دیگر نیازی به بستن قرارداد جداگانه نیست؛ اما به هر حال عقد صلح شامل بندهای موجود در هر یک از این قراردادها نمیشود.
انواع صلحنامه
در ادامه انواع صلحنامه را برای آشنایی بیشتر شما با شرایط و مقررات تنظیم هر یک از آنها معرفی خواهیم کرد:
صلحنامه عمری
این صلحنامه برای از بین بردن اختلافات به کار میآید و از آن جایی که حق بهرهگیری از آن تا زمان حیات طرف انتقال دهنده مالکیت املاک مانند زمین، خانه و غیره و دارایی مانند خودرو به یک فرد غریبه یا آشنا پابرجا است؛ به آن صلحنامه عمری میگویند.
صلحنامه رقبی
در این صلحنامه مالک یک دارایی یا املاک، در مدت زمان مشخصی به شخص دیگری اجازه استفاده از اموال خود را میدهد. البته این صلحنامه تا همان زمان مشخص شده برقرار خواهد بود.
صلحنامه سکنی
به قرارداد صلحی که مالک در آن به شخص دیگری اجازه سکونت در منزل یا ملک او تا مدت مشخصی را داده است؛ صلحنامه سکنی میگویند.
ویژگی های عقد صلح چیست؟
قرارداد صلح هم مانند هر قرارداد دیگری باید اوصاف و ویژگیهایی داشته باشد که در ادامه هر یک از آنها را بررسی خواهیم کرد:
اهلیت طرفین قرارداد(افراد باید بالغ، رشید و عاقل باشند)
مشروع بودن بحث( نباید موضوع عقد صلح مخالف شرع باشد)
فرار نکردن از دین (به هیچ وجه نمیتوان قرارداد صلحی برای فرار از تعهدات دینی عقد کرد)
حق تصرف در اموال
اختلاف نداشتن با عرف و مقررات عمومی
قصد و رضایت داشتن طرفین ( هر دو طرف قرارداد باید کاملا راضی باشند و با تصمیم شخصی خود اقدام به بستن این قرارداد کنند.)
سخن پایانی
از آن جایی که عقد صلح در پیشگاه قانون جایز است؛ نمیتوان در صورت موجه بودن طرفین و رضایت کامل آنها، از تنظیم این قرارداد ممانعت کرد. اما به هر حال، توجه به نظرات کارشناسانه یک وکیل کار آزموده همواره میتواند چراغ راه دادجویان باشد. بنابراین وکیل باید علاوهبر شناخت ارکان عقد صلح، توانایی تفهیم هر یک از آنها به موکل خود را هم داشته باشد. موسسه حقوقی نام به دنبال همین رویه، سالها در زمینه آموزش وکلای پایه یک دادگستری و کارآموزان حقوقی فعالیت کرده است تا امروز این امکانات در اختیار نسل جدید قرار بگیرند. برای کسب اطلاعات کامل در این مورد هم میتوانید با کارشناسان ما تماس بگيريد.
دوره ها