دادخواست تحریر ترکه چیست؟
دادخواست تحریر ترکه چیست؟ یکی از مهمترین مواردی که در قانون جمهوری اسلامی وجود دارد تقسیم صحیح اموال فرد متوفی بین ورثه او است. دادخواست تحریر ترکه به این مورد اشاره داشته و هنگامی اهمیت پیدا میکند که ورثه نتوانند باقیمانده اموال متوفی را به طور صحیح و قانونی بین خود تقسیم کنند.
در این مواقع قانون ورود کرده و اقدام به بررسی اموال، دارایی و حتی بدهی به جا مانده از فرد متوفی میکند. در این مواقع حتی بدهیهای فرد نیز بررسی شده و اقدامات کلی برای پرداخت آنها انجام میشود. در این مقاله سعی داریم در مورد اینکه دادخواست تحریر ترکه چیست و چه مراحلی دارد برای شما صحبت کنیم.
تحریر ترکه چیست؟
اگر بخواهیم به زبان ساده برای شما توضیح دهیم تحریر ترک چیست؟ باید بگوییم که تحریر ترکه فرایندی قانونی است که طی آن داراییها و اموال فرد متوفی شناسایی، ثبت و فهرست و در مرحله بعد جهت تقسیم میان ورثه آماده میشود. این فرایند توسط مقامات قضایی انجام شده و نیاز است تا وراث یا نمایندگان قانونی آنها نیز جهت شفاف سازی وضعیت مالی و مراحل تقسیم بندی در محل حضور داشته باشند.
موضوعی که باید در نظر داشته باشید این است که تحریر ترکه شامل دو بخش طرح مثبت و منفی است که بخش مثبت شامل دارایی و حقوق مالی از جمله پول نقد، ملک، سهام و داراییهای منقول و غیرمنقول است. اما بخش منفی شامل تعهدات و بدهی پرداخت است. در حالت کلی باید بدانید که تحریر ترکه ضروری ندارد و در حالت معمول توسط وصی یا ورثه مدیریت میشود، اما هنگامی که امکان اختلاف میانه وراث وجود دارد بهترین کار مراجعه به مراجع قضایی است تا این کار از اختلاف و مشکلات بعدی جلوگیری کند.
تحریر ترکه چه مراحلی دارد؟
در صورتی که میخواهید اقدام به دادخواست تحریر ترکه کنید باید بدانید که این کار نیاز به طی مراحل مختلفی دارد. در ادامه مراحل انجام آن کار را به صورت مختصر برای شما توضیح میدهیم:
ارائه درخواست
در اولین مرحله نیاز است تا یکی از وراث یا اشخاص ذینفع اقدام به ارائه دادخواست به دادگاه محل سکونت متوفی کرده و درخواست تحریر ترکه را مطرح نماید.
ثبت دادخواست
در دومین مرحله نوبت به ثبت دادخواست میرسد، دادگاه بعد از اینکه درخواست طرفین را بررسی کرد در صورتی که واجد شرایط بودند آن را به جهت ثبت، به شعبه رسیدگی ارجاع میدهد.
تعیین وقت رسیدگی
شعبه رسیدگی اقدام به تعیین وقت رسیدگی کرد و زمان دقیق آن را به وراث و اشخاص ذینفع اعلام میکند.
حاضر شدن در جلسه رسیدگی
در جلسهای که جهت رسیدگی بررسی میشود وارثان یا نمایندگان قانونی آنها باید حضور پیدا کرده و مدارک و مستنداتی که مربوط به دارایی و اموال متوفی است را ارائه دهند.
فهرست برداری و شناسایی اموال
قاضی یا نماینده او داراییها و اموال متوفی را شناسایی کرده و در صورتی که نیاز باشد فهرست آن را برای صورت جلسه تهیه میکنند.
تعیین متصدی ترکه
در مرحله ششم، قاضی فردی را به عنوان متصدی ترکه مشخص کرده تا به خوبی اقدام به مراقبت از داراییها کند. این موضوع زمانی اهمیت پیدا میکند که داراییها قابلیت خراب شدن داشته یا نیاز به مواظبت داشته باشند.
ارائه گزارش
در صورتی که برای ترکه متصدی در نظر گرفته شده باشد این فرد وظیفه دارد در زمان تعیین شده گزارشات اقدامات خود را در اختیار دادگاه قرار دهد.
تقسیم ترکه
در مرحله نهایی و پس از پایان این مراحل دادگاه با در نظر گرفتن سهم هر کدام از وراث، اقدام به تقسیم ترکه میکند.
رسیدگی به تحریر ترکه در صلاحیت چه مرجعی است؟
طبق ماده ۹ قانون شورای حل اختلاف، تحریر ترکه در صلاحیت شورای حل اختلاف بوده و این مرجع میتواند نسبت به رفع مشکلات مربوط به تقسیم ترکه اقدام کند. همچنین درباره محل دادگاه نیز باید بگوییم که محل رسیدگی به آن باید دادگاه بخشی یا محلی باشد که آخرین اقامتگاه متوفی بوده است. پس در صورتی که در حوزه تحریر ترکه با مشکل روبرو شدید نیاز است تا به مراجع و شورای حل اختلاف مراجعه نمایید.
سخن پایانی
در این مقاله برای شما در مورد دادخواست تحریر ترکه به عنوان یکی از چالش برانگیزترین و مهمترین موارد در قانون کشور ایران صحبت کردیم. در صورتی که وکیل هستید و به تازگی مدرک خود را دریافت کردهاید برای آشنایی هرچه بیشتر با قوانین حقوقی و کسب اطلاعات تخصصی در این زمینه میتوانید از خدمات تیم حقوقی نام استفاده کنید.
این تیم متشکل از متخصصین حقوقی و آموزش دیده است که اقدام به آموزش کاربردی به وکلای جوان میکنند. این مجموعه آموزشات خود را به صورت آفلاین و رایگان در اختیار کارآموزان و وکلای جوان قرارداد و باعث کسب تجربه تخصصی در کمترین زمان توسط آنها میشود.