دستور موقت و شرایط آن
دستور موقت که با نام دادرسی فوری نیز شناخته میشود در واقع نوعی رسیدگی است که حذف تشریفات سرعت و عدم ورود در ماهیت دعوا از مهمترین ویژگیهای آن هستند. دستور موقت و شرایط آن و حکم، زمانی اجرا میشود که امکان دادرسی اختصاری وجود نداشته باشد و در این مواقع خواهان، اقدام به درخواست از راه دادرسی فوری میکند. به بیان سادهتر این دستور هنگامی اجرا میشود که نیاز به اقدام سریع برای جلوگیری از ایجاد مشکل یا ضرر بیشتر باشد؛ برای مثال توقیف اموال یا حکم حضانت موقت در این دسته قرار دارند. در ادامه بیشتر برای شما در مورد دستور موقت و شرایط آن صحبت میکنیم.
بررسی دستور موقت و شرایط آن
در نظر داشته باشید دستور موقت دارای شرایطی است که قبل از انجام و درخواست باید از آن اطلاع داشته باشید. همانطور که گفته شد، دستور موقت مجموعه اقداماتی است که دادگاه از آن جهت پیشگیری از خسارتهای جبران ناپذیر استفاده میکند؛ شرایط صدور این دستور عبارت است از:
- داشتن فوریت
اولین شرط این است که موضوع مورد نظر فوریت داشته باشد در صورتی که فوریتی در آن وجود نداشته باشد اقدام دستوری جهت ارائه آن صادر نمیکند.
- ضرورت صدور
قاضی باید تشخیص دهد که موضوع مورد نظر ضرورت داشته و نیاز به دادرسی فوری و ارائه دستور موقت برای آن است.
- درخواست متقاضی
فرد متقاضی حتماً باید درخواستی جهت دادرسی فوری صادر کند و دادگاه بدون درخواست افراد اقدامی در این زمینه نمیکند.
- تامین خسارت احتمالی
دادگاه جهت جبران کردن خسارت احتمالی که به دلیل دادرسی فوری حاصل میشود از فرد خواهان تامین میگیرد.
چه زمانی ارائه دادرسی فوری اهمیت پیدا میکند؟
به طور کلی موارد مربوط به دادرسی فوری و دستور موقت دارای دو نوع کلی به شرح زیر است:
- کارهایی که نیاز به تعیین تکلیف سریع دارند.
برخی از کارها نیاز به تعیین تکلیف فوری داشته و نمیتوان آنها را شماره گذاری کرد؛ به عبارتی امکان ارائه دادخواست کتبی برای آنها وجود نداشته و نیاز به رسیدگی سریع دارد. خواهان میتواند از دادرسی فوری استفاده کرده و حتی آن را به صورت شفاهی به دادگاه ارائه دهد.
- هنگامی که مشکلاتی در مورد اسناد لازم الاجرا اداره ثبت و جریان اجرایی احکام پیش میآید.
از این قبیل موضوعات هنگام ارائه شکایت به وفور دیده میشود در این زمان نیز در صورتی که دادرس بلافاصله رسیدگی نکند و دستوری ارائه نکند احتمال اینکه حقی ضایع شود یا زیانی جبران ناپذیر به وجود بیاید زیاد است. این مشکلات شامل بازداشت اموال، اعتراض صاحب اموال و یا حتی اشخاص ثالث است. البته همه این اختلافات نیاز به دستور موقت ندارند اما به هر حال در صورتی که قاضی تشخیص دهد که امکان ایجاد خسارتی در آن وجود دارد هرچه سریعتر حکم مربوط به دستور و دادرسی موقت را صادر میکند.
نحوه شکایت و رسیدگی کردن به دستور موقت
در دادرسی اختصاری و عادی فرد مورد نظر باید اقدام به تقدیم درخواست خود به صورت کتبی به دادگاه کند، اما در دادرسی فوری نیازی به ارائه درخواست کتبی خواهان نیست و فرد خواهان میتواند حتی به صورت شفاهی نیز دادخواست خود را ارائه دهد. فقط باید درخواست شفاهی صورتجلسه شده و به امضای درخواست کننده نیز احتیاج است.
به طور کلی در صورتی که دستور موقت در دادگاهی که اصل دعوا ارائه شده است درخواست شود هزینهای برای خواهان ندارد اما اگر در دادگاه دیگری باشد یا خواهان به تازگی اقدام به ارائه دستور موقت کرده باشد در این صورت نیاز است هزینهای پرداخت کند که معمولا هزینه آن پولی است که میزان آن در دعاوی غیر مالی تعیین شده است.
انواع دستور موقت
پس از اینکه با دستور موقت و شرایط آن آشنا شدید نیاز است تا با انواع دادرسی فوری نیز آشنا شوید؛ انواع دستور و دادرسی موقت عبارت است از:
- دادرسی فوری که نیاز به توقیف اموال داشته و خواهان مورد نظر اقدام به ارائه دادرسی جهت توقیف محصولات تقلیدی، تقلبی یا عدم فروش و ساخت آنها میکند، این گزینه مربوط به توقیف حق اختراع و علامت تجاری نیز هست.
- دستور موقتی که مربوط به انجام عملی باشد در این مورد نیز افراد میتوانند درخواستی مبنی بر انجام کاری به صورت موقت را در زمان ارائه دعوا به دادگاه تقدیم کنند.
- دستور موقتی که مربوط به پیشگیری از انجام کاری باشد که در این گزینه نیز خواهان میتواند درخواستی مبنی بر پیشگیری و منع انجام کاری را به دادگاه جهت صدور حکم موقت ارائه دهد.
سخن پایانی
در این مقاله برای شما در مورد دستور موقت و شرایط آن صحبت کردیم. همانطور که دانستید این دستور از اهمیت بالایی برخوردار است و در اکثر مواقع نقش مهمی در الزام یا پیشگیری از انجام کارها و اقداماتی دارد. به همین دلیل در صورتی که نیاز به کمک گرفتن از وکلای متخصص در این زمینه دارید میتوانید از خدمات تیم حقوقی نام استفاده کنید.
این مجموعه متشکل از متخصصین حقوقی و آموزش دیده است که در این مسیر به شما کمک میکنند. همچنین در صورتی که به تازگی در آزمون وکالت پذیرفته شدهاید و نیاز به کسب آموزش به صورت تخصصی دارید مجموعه حقوقی نام نیز در این مسیر به شما کمک کرده و دورههای آموزشی را به صورت آفلاین در اختیار شما قرار میدهد.