فسخ قرارداد

فسخ قرارداد به معنای آن است که قراردادی که تنظیم شده است را کاملاً کنسل کنید و دیگر آن را اجرایی نکنید. این کار می‌تواند دریچه‌ای به دنیای عدالت در روابط و موضوعات حقوقی باشد. به طور کلی می‌توانیم ببینیم که در دنیای مدرن امروزی قراردادها نقش بسیار مهمی را در روابط بین شرکت‌ها، نهادها و افراد دارند. در هر قراردادی ممکن است این اتفاق بیفتد که یکی از دو طرف به تعهد خود عمل نکند و یا آنکه شرایطی به وجود بیاید که ادامه دادن قرارداد دیگر امکان‌پذیر نباشد. مسلماً برای چنین شرایطی باید راه حلی نیز وجود داشته باشد. فسخ قرارداد همان روش مناسبی است که در این زمینه می‌توانیم از آن استفاده کنیم.

فسخ قرارداد چیست؟

 برای آنکه فسخ قرارداد را بهتر بشناسیم، می‌توانیم به تعریف این موضوع بپردازیم. فسخ قرارداد در واقع به معنای پایان دادن به تمامی تعهدات و همچنین الزاماتی است که در پی یک توافق رسمی به وجود آمده‌اند.

تمامی شرایط خاص و موارد مهمی که در صورت به وجود آمدن و یا عدم رعایت آن موارد پیش بیایند، باید حتماً در قرارداد ذکر شوند. در صورتی که هر کدام از این موارد و شرایط به وجود بیاید فسخ قرارداد می‌تواند انجام شود. با فسخ شدن قرارداد به طور کلی رابطه حقوقی که بین دو طرف و یا چند طرف وجود دارد پایان می‌یابد و دیگر نیازی نیست تا مفاد قرارداد اجرایی شود.

  • دلایل فسخ قرارداد

فسخ کردن هر قراردادی می‌تواند بنا به دلایل متفاوتی صورت گیرد. به همین خاطر دلایلی که می‌تواند سبب این موضوع شود را بشناسید تا در نهایت دچار مشکلات قانونی نشوید.

  • دلایل قانونی

یک سری از دلایل فسخ قرارداد مربوط به مواردی هستند که مستقیماً در قانون ذکر شده‌اند. این دلایل و موارد به طور واضح و شفاف در قانون مدنی وجود دارند و سبب می‌شوند تا فسخ قرارداد امکان‌پذیر باشد. به طور مثال امکان دارد که یکی از طرفین معامله اطلاعات غلطی را ارائه دهد، در این شرایط طرف دیگر می‌تواند فسخ قرارداد را انجام دهد.

  • دلایل قراردادی

مورد دوم که می‌تواند سبب فسخ قرارداد شود آن است که گاهی اوقات در متن قرارداد یک سری موارد و یا شرایط خاص ذکر شده است. به طور مثال ممکن است که در قرارداد ذکر شود که طرف مقابل باید پرداخت را در موعد مشخصی انجام دهد در غیر این صورت قرارداد باطل می‌شود. در این مورد و در موارد مشابه این فسخ قرارداد به راحتی و به شکل قانونی انجام خواهد شد.

نقش فسخ قرارداد در اجرایی ساختن عدالت

فسخ قرارداد می‌تواند ابزار و اهرم فشاری باشد که بر طرفین وارد می‌شود و به آنها این موضوع را القا می‌کند که باید شرایط قرارداد را حتماً اجرا کنند. در صورتی که فسخ قرارداد وجود نداشته باشد ممکن است تعهدات غیر ممکنی برای یکی از طرفین به وجود بیاید و یا زیان‌هایی متوجه یک یا هر دو طرف معامله شود. به همین خاطر هم گفته می‌شود که فسخ قرارداد می‌تواند اهمیت بسیار زیادی در ایجاد و برقراری عدالت در توافقات و قراردادها داشته باشد.

نحوه فسخ قرارداد

فسخ قرارداد پروسه‌ای است که حتماً باید به صورت دقیق و مطابق با قوانین انجام شود. به خاطر آنکه بسیاری از افراد قوانین مربوط به این کار را نمی‌دانند در چنین موضوعی دچار مشکل می‌شوند. برای آنکه بتوانید قراردادهای خود را به نحو احسن فسخ کنید و در شرایط لازم دچار مشکل نشوید، نکات زیر را برای شما آماده کرده ایم.

  • وجود حق فسخ

اولین نکته آن است که باید وجود داشتن حق فسخ مشخص شود. در قرارداد باید ذکر شود که چه کسی حق این کار را دارد.

  • اعلام فسخ

نکته بعدی آن است که طرفی که قصد فسخ قرارداد را دارد باید تصمیمش را به صورت کاملا رسمی و مکتوب به طرف مقابل انتقال دهد.

  • مدت زمان فسخ

در برخی از موارد ممکن است قانونی وجود داشته باشد که محدودیت زمانی برای فسخ قرارداد تعیین کند. به طور مثال آنکه در مدت ایکس ماه اگر فریبکاری رخ دهد، فسخ قرارداد انجام شود.

پیامدهای فسخ قرارداد

فسخ کردن قرارداد می‌تواند یک سری پیامدهای مختلف داشته باشد. پیش از آنکه بخواهید این کار را انجام دهید باید پیامدهای آن را بررسی کنید و بدانید که دقیقاً در چه شرایطی باید از این کار استفاده نمایید.

 اولین نکته آن است که با فسخ شدن قرارداد مسلماً تمامی تعهدات بین طرفین به پایان می‌رسد و هیچ یک از طرف دیگر قرار نیست به تعهدی که داشته‌اند، پایبند باشند.

در صورتی که بین طرفین پول و یا کالایی مبادله شده باشد، باید پس داده شود. این موضوع می‌تواند در برخی از موارد مشکلاتی را برای هر یک از طرفین ایجاد کند.

گاهی اوقات در قرارداد ذکر شده است که در صورت فسخ قرارداد طرف مقابل باید خسارت‌هایی را پرداخت کند. این موضوع مسلما می‌تواند بسیار زیانبار باشد.

چگونه از مشکلات ناشی از فسخ قرارداد جلوگیری کنیم؟

 فسخ کردن و باطل کردن قراردادها می‌تواند یک سری مشکلات را به وجود بیاورد. به همین خاطر باید روش‌های جلوگیری از این مشکل‌ها را بشناسیم که دچار ضرر و زیان نشویم. مشاوره گرفتن از وکیل و همچنین مشورت با گروه‌های حقوقی در این خصوص می‌تواند بسیار موثر باشد. بسیاری از نکاتی که شما به آن توجه نمی‌کنید را وکلا می‌دانند و می‌توانند به خوبی از آن استفاده کنند.

با این حال اگر باز هم نیاز داشته باشید که یک سری نکات را خودتان بدانید، می‌توانید در ابتدا قرارداد دقیق و شفافی را تنظیم کنید. در قراردادهای شفاف همه چیز به خوبی ذکر شده است و مشکلی از بابت درک مفاد قرارداد وجود ندارد. حتماً سعی کنید قرارداد خودتان را به خوبی و با شفافیت کامل تنظیم کنید که در پایان کار و یا در زمان اجرایی سازی قرارداد دچار مشکل نشوید.

تعهداتی که در قرارداد ذکر شده است را جدی بگیرید و حتماً تمامی آنها را رعایت کنید. با این کار از فسخ شدن قراردادها تا حد بسیار زیادی جلوگیری خواهید کرد.

کلام پایانی

فسخ قرارداد یکی از موارد بسیار مهمی است که باید آن را جدی بگیرید. فسخ کردن قراردادها در هر شرایطی ممکن است پیش بیاید. گروه حقوقی نام می‌تواند به خوبی در این زمینه به شما کمک کند تا بتوانید قراردادهای خود را به صورت شفاف و واضح تنظیم کرده و اگر نیاز به فسخ قراردادها دارید بدانید که چگونه باید این کار را انجام دهید.

دوره ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید