قرار جلب به دادرسی قطعی است
اگر دادگاهی تعیین کند که قرار جلب به دادرسی قطعی است؛ حتما شواهد و مدارک لازم برای مجرم شناختن فرد محکوم وجود داشتهاند. بنابراین دادستان قرار مجرمیت یا همان قرار جلب به دادرسی را صادر میکند. معمولا مراحل قطعیت پیدا کردن جرم تا رسیدن به مرحله جلب دادرسی به طول میانجامند و در این مدت با حضور یک وکیل حرفهای میتوان از اتهام وارده تبرئه شد. اما به هر حال پس از صدور این قرار شرایط تغییر پیدا میکند و در ادامه همین مورد را همراه با وکلای برتر تیم نام بررسی خواهیم کرد.
قرار جلب به دادرسی
قرار جلب به دادرسی بر اساس ماده ۲۶۵ قانون آیین دادرسی کیفری، تنها در صورت علم پیدا کردن قاضی صادر میشود. در واقع زمانی که دادستان، دادیار یا بازپرس پرونده با توجه به مدارک و شواهد اطمینان حاصل کند که جرم توسط متهم به وقوع پیوسته است؛ آنگاه میتواند قرار جلب به دادرسی را صادر کند. پس از صدور قرار جلب دادرسی هم همچنان متهم تحویل دستگاه قضایی برای اجرای حکم نمیشود و صرفا جرم او قطعیت پیدا خواهد کرد. اما باید توجه داشت که حکم قرار جلب به دادرسی کاملا از هر نظر با دستور جلب تفاوت دارد. در واقع قرار جلب دادرسی به گونهای پیش زمینه ورود پرونده به شعبه کیفری دادگاه و احضار رسمی مجرم است. در طول این مدت همچنان فرصتی وجود دارد که مجرم عفو شود؛ اما دیگر در جایگاه متهم قرار ندارد و دادستانی در رابطه با وقوع جرم به یقین رسیده است. با ورود مجرم به دادگاه در پی صدور قرار جلب به دادرسی، او میتواند دفاعیات دیگری را هم ارائه کند و حتی در این مرحله هم امکان شکستن رای دادگاه وجود خواهد داشت.
قرار جلب به دادرسی چه زمانی صادر می شود؟
پس از این که یک پرونده به دادسرا راه پیدا میکند؛ بازپرس پرونده دستوری مبنی بر انجام تحقیقات بیشتر را صادر خواهد کرد. در طول انجام تحقیقات اگر مدارکی پیدا شوند یا به گونهای دادستانی احراز کند که متهم جرم را انجام داده است؛ آنگاه دادستانی به پرونده ورود میکند و در صورت تایید اتهامات نسبت داده شده به متهم یا شواهد وقوع جرم، قرار جلب به دادرسی صادر خواهد شد. صدور این قرار فقط زمانی ممکن است که در پرونده مدارک و شواهد کافی وجود داشته باشد و به سادگی نمیتوان متهم را مجرم معرفی کرد. علاوهبر این موارد، شرایط خاص و مشخصی برای صدور قرارهای دادستانی وجود دارد و ممکن است که در طول رسیدگی به پرونده دادستان بر اثر شرایط زیر اقدام به صدور قرار جلب به دادرسی کند:
- دادستان یا دادگاه تشخیص دادهاند که متهم همان مجرم پرونده است و او باید مورد مجازات قرار بگیرد. تحت چنین شرایطی معمولا این احتمال وجود دارد که دادستان شخصا نسبت به نحوه وقوع جرم علم پیدا کرده است و تمایل دارد تا نسبت به متهم تصمیم درستی اتخاذ کند. در چنین مواردی معمولا یک تیم کامل شامل دادستانی، بازپرس پرونده و دادیاری در کنار همدیگر قرار میگیرند تا نسبت به متهم اعلام جرم شود.
● شواهد و مدارک کافی برای اثبات جرم وجود دارند. زمانی که یکی از طرفین دعوی مدارک و شواهد مورد نیاز دادگاه را ارائه میکند؛ دیگر نمیتوان برای مجرم شناختن فرد متهم تعلل کرد. در چنین شرایطی قاضی پرونده سریعترین تصمیم ممکن را اتخاذ میکند تا سریعا نسبت به جرم ارتکابی مجازات عادلانهای در نظر گرفته شود.
- متهم خود اقرار به ارتکاب جرم کرده است. اگر متهمی نزد بازپرس پرونده یا دادیاری قوه قضائیه اقرار به ارتکاب جرم کرده باشد و متخصصان سلامت روانی او را تأیید کنند؛ قرار جلب به دادرسی صادر خواهد شد. بنابراین باید حتما این مورد را هم هنگام اعلام جرم بر علیه متهمان در نظر داشت.
پس از صدور قرار جلب به دادرسی چه اتفاقی می افتد؟
پس از صدور قرار جلب به دادرسی هم پرونده مربوطه به دادگاه کیفری شعبه ۲ ورود پیدا میکند و در آنجا پیگرد قانونی مجرم صورت خواهد گرفت. مراحل پس از صدور قرار جلب به دادرسی هم اینگونه هستند که باید حتما مجرم در دادگاه برای ارائه دفاعیات حضور پیدا کند؛ در غیر اینصورت دادستانی مجرم را با دستور قضایی جلب خواهد کرد. البته گاهی اوقات هم به دلیل این که دادجویان با یک وکیل توانمند همکاری میکنند؛ امکان شکستن رای قاضی پرونده در این مرحله هم وجود خواهد داشت.
سخن پایانی
از آن جایی که برخی از مباحث حقوقی همچون بحث این که آیا قرار جلب به دادرسی قطعی است یا نه، سوالات بسیار زیادی پیش میآید؛ یک تیم کاملا حرفهای از کارشناسان حقوقی موسسه نام مشغول به آموزش این مباحث به وکلای تازه کار و کارآموزان حقوقی شدهاند. در طول سالها تیم حقوقی نام در زمینه ارائه تجربیات کار به وکلای مشغول به تحصیل درخشیده است و حالا هم فرصت مناسبی ترتیب دادهایم تا شما از آن به نحو احسنت استفاده کنید. به همین دلیل هم هر زمان که نیاز به اطلاعات بیشتری در این مورد داشته باشید میتوانید با کارشناسان ما تماس بگيريد.