موارد اعاده دادرسی
موارد اعاده دادرسی یکی از مهمترین مواردی است که امروزه در قانون به آن رسیدگی میشود. طبق قانون و مقررات افرادی که محکوم شدهاند یا شخصی که ضرر و زیانی را تحمل کرده است میتواند تحت شرایط به خصوصی، اقدام به ارائه اعتراض به رای دادگاه کند. این شرایط شامل فرجام خواهی، تجدید نظر، اعاده دادرسی و واخواهی است که در قانون از اهمیت بالایی برخوردار است. توجه داشته باشید اعاده دادرسی حتی پس از صدور حکم نیز قابل انجام بوده و شخص متهم میتواند به رای دادگاه پس از ارائه حکم نهایی اعتراض بزند. در نظر داشته باشید موارد اعاده دادرسی از اهمیت بالایی برخوردار است و به نوعی سرنوشت نهایی پرونده وابستگی زیادی به آن دارد.
چگونگی طرح درخواست و نحوه رسیدگی به اعاده دادرسی
موضوع مهمی که درباره موارد اعاده دادرسی باید در نظر داشته باشید این است که این کار مهلت خاصی نداشته و فرد خواهان هر زمان که مایل باشد میتواند آن را طرح کند. به عبارتی حتی بعد از رد شدن درخواست نیز امکان طرح درخواست اعاده دادرسی وجود دارد. در مورد نحوه انجام آن باید بگوییم که نیاز است تا فرد مورد نظر اقدام به مراجعه به دفاتر خدمات قضایی کند. بعد از آن نیاز است تا دلیل اعاده دادرسی را ذکر کرده و نوع رای صادره از جمله رای بدوی و تجدید نظر را نیز ضمیمه کند.
توجه داشته باشید در صورتی که رای در مرحله بدوی بدون تجدید نظر ارائه شده باشد نیاز است تا فرد از دادگاه گواهی قطعیت اخذ بگیرد. در مرحله بعد نیاز به ارسال درخواست به یکی از شعب دیوان عالی کشور است. در صورتی که درخواست طبق ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری قبول شود برای بررسی بیشتر و رای قطعی به دادگاه ارسال میشود.
موارد مجاز جهت درخواست اعاده دادرسی
طبق ماده ۴۲۶ قانون آیین دادرسی مدنی موارد اعاده دادرسی مختلف بوده و بر اساس آن فرد متهم میتواند به حکم قطعی دادگاه اعتراض بزند؛ این موارد عبارت است از:
- زمانی که حکم صادره مورد تقاضای خواهان نباشد یا حکمی بیشتر از خواسته او صادر شده باشد.
- زمانی که در مفاد حکم صادر شده از سوی دادگاه تضادی وجود داشته باشد که با قانون متضاد باشد.
- زمانی که حکم دادگاه در تضاد با حکم دیگری باشد که در خصوص همان دعاوی صادر شده باشد بدون آنکه توضیح قانونی داشته باشد.
- هنگامی که فرد شاکی و یا فرد مقابل تقلب یا حیلهای به کار برده شده باشد و این امر سبب شده باشد تا صدور حکم به نفع او باشد.
- هنگامی که دادگاه بر اساس مدارک و اسناد، حکمی صادر کرده باشد و پس از گذشت مدتی مشخص شود که آن اسناد جعلی هستند و بعد از قطعی شدن حکم مدارک و اسنادی ارائه شود که نشان از حقانیت و بیگناهی فرد محکوم باشد.
آثار مربوط به موارد اعاده دادرسی
در نظر داشته باشید آثار مربوط به موارد اعاده دادرسی در اکثر مواقع در سه بخش بررسی میشود:
1.اثر تعلیقی
طبق این اثر اجرای حکم متوقف نشده اما بر اساس صدور قرار قبولی اجرای حکم در هر مرحلهای که هست متوقف میشود به عبارتی با کمک این اثر میتوان اجرای حکم را به تعلیق درآورد.
2-اثر انتقالی
منظور از اثر انتقالی این است که دادگاه قادر است بر اساس نقض و ادعایی که ایجاد شده به صورت مجدد اقدام به رسیدگی و تصمیم جدید در مورد موضوع مورد نظر کند. این امر باعث میشود تا طرفین دعوا ادعاهای جدید را مطرح کرده و توضیحات لازم را جهت نقض حکم قبلی به دادگاه ارائه دهند.
3.اثر نسبی
اعاده دادرسی اثر نسبی یعنی رای که صادر میشود فقط قابل استفاده برای طرفین دعوای اعاده دادرسی است و از آن نمیتوان به عنوان پایه و اساس دعاوی دیگر استفاده کرد. به عبارتی این اعاده باید به صورت یک موضوع یکپارچه بررسی شود.
اهلیت مورد نیاز جهت اعاده دادرسی
یکی از موضوعات مهمی که در مورد موارد اعاده دادرسی اهمیت پیدا میکند اهلیت آن است. به عبارتی در دعاوی کیفری علاوه بر محکوم، نماینده قانونی یا وکیل او نیز میتواند این مراحل را پیگیری نماید. در صورتی که محکوم فوت شده باشد همسر و وراث قانونی یا حتی وکیل او حق دارد که موضوع اعاده دادرسی را مطرح نماید. علاوه بر این، طبق ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری دادستان و رئیس قوه قضاییه نیز میتوانند اقدام به ارائه درخواست ادعای دادرسی برای فرد مورد نظر نمایند.
سخن پایانی
موارد اعاده دادرسی بسیار پیچیده بوده و در صورتی که فرد متهم تجربه کافی در این مسیر نداشته باشد ممکن است با مشکل روبرو شود، به همین دلیل نیاز است تا از یک وکیل دادگستری متخصص کمک بگیرد. در صورتی که با این مشکل روبرو شده اید میتوانید از خدمات تیم حقوقی نام استفاده کنید.
این مجموعه متشکل از متخصصین آموزش دیده و حقوقی است که در این زمینه به شما کمک میکنند. علاوه بر این، برای وکلای جوانی که به تازگی مدرک خود را دریافت کرده و میخواهند به صورت هدفمند و آموزش دیده کار خود را آغاز کنند این مجموعه اقدام به ارائه آموزشهای لازم به صورت آفلاین و رایگان میکند