اجرت المثل ایام زوجیت چقدر است؟
مطالب
اجرت المثل ایام زوجیت چقدر است؟ در واقع هزینهای است که مرد باید به زن بابت انجام کارهای منزل در طول زمان زناشویی پرداخت کند. انجام امورات منزل وظیفه زن نیست و او میتواند در ازای دریافت پول، اقدام به انجام کارهایی مثل تمیزکاری، آشپزی و نگهداری از اطفال کند. اما در این مورد باید بدانید که میزان و هزینه آن متفاوت بوده و برای تمام خانمها یکسان نیست.
در این مسیر، در صورتی که زن تمایل داشته باشد میتواند به صورت قانونی اقدام کرده و دادگاه نیز اجرت المثل کارهایی که او انجام داده است را محاسبه و حکم پرداخت آن را به شوهر ابلاغ میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اجرت المثل و موارد تخصصی مربوط به آن بهتر است تا پایان مقاله همراه ما باشید.
اجرت المثل ایام زوجیت چگونه تعیین میشود؟
درباره اجرت المثل ایام زوجیت باید بدانید که این میزان چگونه تعیین میشود؟ در این مورد باید بگوییم که گزینههای مختلفی وجود دارد که باعث تعیین دقیق میزان اجرت المثل شده و این میزان برای تمام خانمها به یک اندازه نیست. اصلیترین موارد تعیین کننده مقدار دقیق اجرت المثل بانوان به شرح زیر است؛
نوع کارهایی که زن انجام داده است.
اولین گزینه مربوط به نوع کارهایی است که زن انجام داده، به عبارتی زمانی اجرت المثل به زن تعلق میگیرد که کارهایی که او انجام داده شرعاً و قانونا وظیفه او نبوده و این کارها را بر اساس خواسته شوهر خود انجام داده است. مثلا شستن ظرف و لباس، آشپزی و نگهداری بچهها جزو این کارها هستند؛ همچین نگهداری بچهها و تعداد اطفال نیز از موارد مهم دیگر بوده و تاثیر مستقیمی روی تعیین دقیق اجرت المثل دارد.
عدم قصد تبرع
دومین مورد در رابطه با نحوه تعیین اجرت المثل ایام زوجیت، مربوط به عدم قصد تبرع است. این گزینه به این معنی است که زن باید تمام کارهای ذکر شده را بدون قصد رایگان کرده باشد. به عبارتی در هیچ کجا از جمله سند ازدواج قید نشده باشد که زن قصد انجام کارهای منزل و بچهداری را به صورت رایگان دارد.
تعیین مقدار دقیق توسط کارشناس
در مرحله آخر نیز تعیین دقیق اجرت المثل بر عهده کارشناس است. کارشناس با بررسی شرایط زندگی و مواردی مثل کارهایی که خانم انجام داده است یا سن و سال او مقدار دقیق را مشخص کرده و مرد موظف به پرداخت آنها است.
مبنای قانونی آن چیست؟
طبق ماده ۳۳۶ قانون مدنی، اجرت المثل ایام زوجیت به دستمزدی گفته میشود که مرد باید بابت انجام کارهایی که زن در طول زندگی مشترک انجام داده است به او پرداخت کند. در واقع این کارها باید بدون قصد تبرع و به صورت رایگان انجام شده باشد. طبق قانون خانمها به صورت شرعی و قانونی وظیفه انجام بسیاری از کارهای منزل را نداشته و در نتیجه به بسیاری از کارها اجرت المثل تعلق میگیرد.
طبق قانون، حتی پس از گذشت چند سال از زندگی مشترک نیز زن میتواند برای دریافت اجرت المثل و کارهایی که به دستور شوهر بوده است مزد دریافت کند. به صورت تخصصیتر در مورد مبنای قانونی این ماده باید بگوییم که هرگاه شخصی بر اساس امر دیگری عملی را انجام دهد که عرفاً برای آن کار اجرتی بوده است، مستحق دریافت اجرت المثل میشود. این گزینه در مورد اجرت المثل ایام زوجیت بیشتر صدق کرده و در قانون جنبههای مختلفی دارد.
شرایط صدور حکم در آن چیست؟
درباره شرایط صدور حکم برای این موضوع باید بگوییم همانطور که دانستید موارد مختلفی در نظر گرفته میشود. مثلاً اینکه انجام کارهای خانه به صورت شرعی و قانونی وظیفه زن نیست و در هیچ کجایی از جمله سند ازدواج نباید قید شده باشد که زن به صورت رایگان وظیفه انجام این کارها را دارد. در مرحله بعد نوبت به صدور حکم مربوط به اجرت میرسد که خانم باید به صورت مراحل زیر اقدام کند:
- ارائه دادخواست توسط زن
- اثبات ادعا و اثبات عدم قصد تبرع
- نظر کارشناسی و بررسی جوانب
- صدور حکم نهایی و تعیین دقیق میزان اجرت المثل
موضوع مهمی که درباره اجرت المثل ایام زوجیت و شرایط صدور آن باید بدانید این است که در رویه قضایی، دادگاه با در نظر گرفتن مستندات و شرایط و اثباتهایی که توسط خانم انجام شده است حکم نهایی را صادر کرده و میزان دقیق پولی که به خانم تعلق میگیرد را مشخص میکند.
سخن پایانی
در این مقاله درباره اجرت المثل ایام زوجیت برای شما صحبت کردیم. دریافت اجرت المثل نیاز به طی کردن مراحل زیادی دارد و در صورتی که اطلاعات کافی در این مسیر ندارید میتوانید از خدمات یک وکیل با تجربه استفاده کنید؛ به این منظور ما به شما تیم حقوقی نام را پیشنهاد میکنیم.
این مجموعه متشکل از متخصصین حقوقی و آموزش دیده است که خدمات مختلف حقوقی و قضایی را در اختیار متقاضیان قرار میدهد. علاوه بر این، در صورتی که به تازگی فارغ التحصیل شدهاید و کارآموز رشته حقوق هستید میتوانید از خدمات آموزشی این مجموعه به صورت رایگان و آفلاین بهرهمند شوید.
پست های اخیر
دوره ها