میزان اجرت المثل

میزان اجرت المثل

بحث تعیین میزان اجرت المثل یکی از دعاوی حقوقی رایج است. البته در پیشگاه قانون دریافت اجرت المثل مقررات به خصوصی دارد و بدون طرح دعوا توسط یک وکیل حرفه‌ای نمی‌توان به این چنین مسائلی در دادگاه‌ها رسیدگی کرد! بنابراین وکلای توانمند باید حتما به این مباحث مسلط باشند. مدعیان در دادگاه میتوانند به چند شکل درخواست اجرت المثل کنند و در هر یک از این موارد هم مبلغ دریافتی تفاوت دارد. با این حال، محکومین همیشه باید اجرت المثل را به شکل وجه یا جریمه نقدی پرداخت کنند و به همین دلیل هم تعیین کردن میزان اجرت المثل در هر دعوی حقوقی اهمیت بسیار زیادی دارد. در ادامه همراه با کارشناسان حقوقی موسسه نام، علاوه‌بر بررسی مفهوم اجرت المثل به میزان آن هم پی خواهیم برد.

مفهوم حقوقی اجرت المثل

اجرت المثل به نوعی جبران ارائه خدمات، استفاده از مال یا تخصص افراد توسط فرد دیگر است. زمانی که افراد بدون قرارداد از دارایی یا تخصص شما استفاده می‌کنند؛ موظف به پرداخت اجرت المثل هستند. الزام به پرداخت اجرت المثل ممکن است که به دلیل حقوق زوجیت یا تصرف دارایی طرف مقابل باشد. البته مبحث پرداخت اجرت المثل زوجیت با تصرف مال کاملا متفاوت است. زوجه به موجب انجام وظایف همسری در قبال زوج می‌تواند از او درخواست اجرت المثل کند. اجرت المثل ایام تصرف هم به منظور جبران حق طرف مقابل در پی بهره‌مندی از مال یا تخصص او الزامی خواهد بود.  البته هر یک از این احکام در دادگاه با توجه به علم قاضی صادر می‌شوند و تا زمانی که دادستانی رسما در رابطه با تصرف یا حقوق منجر به اجرت المثل قطعیت پیدا نکند؛ امکان دریافت این جریمه یا خسارت وجود ندارد و افراد باید برای پیگیری موارد این چنینی حتما به صورت قانونی اقدام کنند.

اجرت المثل ایام تصرف در چه زمانی قابل مطالبه است؟

بر اساس ماده ۳۲۰ قانون اساسی، هر زمان که فردی با زور مالکیت فرد دیگری را سلب کند؛ موظف است که جریمه مدت زمانی را که این مال در اختیار او بوده است را بدون کم و کسر پرداخت کند. البته گاهی اوقات هم فردی بدون اجازه یا به صورت اتفاقی از اموال دیگران استفاده می‌کند و در این حالت هم طبق ماده ۳۳۷ عمل او تصرف اموال تلقی خواهد شد و در صورتی که این اموال توسط مالک به رایگان در اختیار او قرار نگرفته باشد؛ باید حتما اجرت المثل را پرداخت کند. با این حال، برای دریافت اجرت المثل ایام تصرف باید حتما موارد زیر هم وجود داشته باشند:

  • در صورتی که فرد متصرف مرتکب جرم تصرف عدوانی شده باشد و در دادگاه هم نتواند ثابت کند که از مالک اجازه گرفته بوده است؛ آنگاه می‌توان اجرت المثل را مطالبه کرد.
  • مدعی تصرف اموال خود باید مدارک قابل قبولی مبنی بر غصب غیر قانونی از جمله شهادت شاهدان، دلیل موجه یا قرارداد منقضی شده ارائه کند.
  • مدعی تصرف عدوانی باید مدارک مالکیت خود بر اموال را به دادگاه ارائه کند. این مدارک شامل سند ثبتی رسمی است که در دفاتر اسناد ثبت می‌شوند و قابلیت پیگیری قانونی دارند.

نحوه صدور حکم در خصوص اجرت المثل چیست؟

برای این که خواسته خود مبنی بر دریافت اجرت المثل را در دادگاه ارائه کنید؛ باید حتما توجه داشته باشید که وجود مدارک کافی برای اثبات حقوق شما این دعوی الزامی است. البته اگر با یک وکیل خوب همکار کنید؛ می‌تواند اطلاعات بسیار زیادی به شما در زمینه نحوه صدور این حکم در دادگاه ارائه کند. با این حال در اینجا با بررسی مراحل ارائه دادخواست دریافت اجرت المثل به دادگاه و مدت زمان رسیدگی به پرونده‌هایی از این دست تلاش کرده‌ایم تا اطلاعات کاملی را در اختیار شما قرار بدهیم:

  • ثبت درخواست اجرت المثل: در مرحله اول شما باید حتما دادخواست خود مبنی بر دریافت اجرت المثل در پی تصرف عدوانی یا حقوق زوجیت خود را به دادگاه ارائه کنید. پس از آن امکان ورود پرونده و رسیدگی به آن در دادگاه وجود دارد.
  • کارشناسی پرونده : پس از این که پرونده شما وارد دادگاه شود؛ این امکان وجود دارد که قاضی رای نهایی را صادر کند. قبل از صدور رای نهایی و به دنبال تایید شواهد و مدارک ارائه شده در دادگاه، کارشناس مشغول بررسی میزان اجرت المثل خواهد شد و نظر قطعی خود را به قاضی ابلاغ می‌کند.
  • صادر شدن حکم : زمانی که اجرت المثل پرونده تعیین شود؛ قاضی حکم طرف محکوم را مشخص خواهد کرد و او موظف است که مبلغ مشخصی را به عنوان اجرت المثل پرداخت کند.

سخن پایانی

دریافت اجرت المثل در دادگاه و تعيين میزان اجرت المثل هر پرونده‌ای کاملا به نظر قاضی پرونده و بخش کارشناسی بستگی دارد. مسئولین دادگاه هم با توجه به مدارکی که مدعی ارائه می‌کند نسبت به تعیین اجرت المثل اقدام خواهند کرد. بنابراین وکلا باید آمادگی کافی برای اثبات مباحث این چنینی نزد قاضی را داشته باشند. موسسه حقوقی نام در طول سال‌ها در زمینه ارائه آموزش تخصصی در رابطه با پرونده‌های حقوقی و کیفری به حقوق آموزان فعالیت کرده است و برای شرکت در دوره‌های آموزشی مربوطه می‌توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

دوره ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید